my video

Loading...

Thursday, September 8, 2011

NAK TIPU PEMBELI PUN AGAK-AGAKLAH

Assalammualaikum.. selamat hari raya pda semua rakan2 taulan :)

Minat Teleskop tak? nak tengok galaxy tak? haa pasti ramai yang minat kan. Tapi kalau nak beli Teleskop kena berhati2 dengan taktik jurujual. Sini kurakurakun nak mendedahkan penipuan salah satu jurujual Teleskop. JOM2!!

gambar nie digunakan untuk menarik minat pembeli dengan menunjukkan bahawa teleskop ini mampu menunjukkan salah satu galaxy di angkasa. Tapi... AWAS


bila kurakurakun menambah contrast, brightness dan adjust midtones. nie la gambar tu tadi.. haaa kalau tak faham gambar tu meh kurakurakun explain..


Tepi atas sebelah kiri: Jari orang yang menggambar
atas: menunjukkan edge/tepi sisi gambar
tengah: nama site di"blurkan" untuk tidak menyakitkan mana2 pihak.

gambar yang digunakan untuk membuat promosi adalah terdiri daripada dua gambar yang berbeza. DAN....



nie lah gambar original yang telah digabung dengan gambar lain untuk mempromosi teleskop tersebut. Tak percaya? tgk bawah nie...

                                                         cuba teliti kedudukan bintang dan edge gambar tersebut setelah kurakurakun rotate clockwise.. :) banding dengan gambar original..

SO jangan MUDAH tertipu dengan taktik jurujual yang tidak bertanggunjawab yer.... sayangi duit anda.


P/S: Harga teleskop yang dijual oleh jurujual tersebut RM750
Harga sebenar teleskop tersebut RM250.

Okeh sambung kerja bye :)

Wednesday, August 24, 2011

Hari ke 8 kura kurakun kat office...

 Hai semuaaaa... cewah macam ramai jerk yang tengok blog kura kurakun nie kan.ahahaha. tapi takpe, sikit2 lama2 jadi bukit lah. haaa cakap pasai bukit hari nie kurakurakun nak citer pasal bukit gambang resort city. bukan citer pasal keindahan or keseronokan bermain, tapi citer sal Google Maps + Bukit Gambang Resort city. Jom baca lagiiiiiiiiiiii....

Hari nie macam biasalah pergi office kol 7.45am dan sampai 7.55am kat office. tiap2 hari orang pertama yang sampai kat office. berdeidkasi kan??..(blogging dalam office)

Sesampainya di office, password tenet lak lupaaaa adush... tunggu pnya tungg sampai lah geng sepraktikal, kurakurakun pon dapat password tuk g tenet.Yey!!dalam kebosanan timbul plak hati nak bukak google maps(kot2 time raya nih nak g pahang ngan moto)

la la la la sambil dengar2 laguuuuu.. "dan aku kan berjanji hanya kaulah yang kusayangi...la la la..." wah jiwang lagu nih.. x sepadan ngan ku yng x jiwang nih.kekeke. haaa tp rokok n kopi tu xdek eh... pose2...
usaha mencari jalan ke ump dari USJ 1 subang jaya.. sesudah sampainya pencarian sehingga ke lebuh raya pantai timur....... haaaaaaa nie lah yang kurakurakun nak citer....



Terpacak kat situ nama Bukit Gambang resort city(BGRC).. terpinga-pinga gak kurakurkun time nih.. ?.

Betoi ker BGRC kat situ????
Bukankah BGRC tu kat  arrow merah nie...??? betoi kan??

apahal dia dok kat tepi lebuh ray pantai timur nie...??? haaa tak tau, google maps salaahhhh!!!...

Tak nok caye google maps... punah la harapan nak nek moto g pahang...sob2..  xpela tanya burung kakak tua lagi elok. "turn left turn left turn left"..ehehe GPS antik kan..

kesimpulannya: kurakurkun x leh g pahang nek motosikal, kena nek bus jugak.

pengajaran:
1) jangan percaya 100% pada GPS anda or maps. kemungkinan ia outdated.
2) tapi jangan tak guna GPS kalo baru pada tempat itu.kang sosat den x tggungjawab..

p/s:
tntu tertanya2 kan nape kurakurakun guna skeleton tuk entry kali ni.huuu. sebab kurakurakun dah tambah jadi kering@kuruih sejak kat tepi kl nih(subang) hehehe.
adakah kurakurakun perlu tukar jadi skeleton kun?haha.


Yuuhuu itu jerk tuk hari nie.kerja2...challow beteh :)

Saturday, August 6, 2011

Perjalanan Menuju Bilik Sewakuuuuuuuuuuuuu....

Haiiii........... haaa nie gara2 bosan kurakurakun update blog lagiiii... kali nie pasal perjalnan yang mementkan.fuhhhhhhhh...

perjalanan bermusafir bermula pada 5 ogos 2011 pukul 11.30 am......



begini citernyer bermulaaa... perjalanan bermula dari gambang ke maran... antara calon2 yang terlibat dalam konvoi ini adalahhhh...







Ri memandu kereta beliau..manakala...


kurakurakun dan jepa menunggang moto kesayangan masing-masing.....brum brum....

sesudah sampai ke maran... jepa pun ditinggalkan di sana.... kecian2...

sebelum berangkat ke bangi sempat lagi kurakurakun dan Ri bertanya:

Ri: ade lagi tk barang ko tak ambik?
Jepa: xdek.
kurakurakun: beg hitam nie ko punya ker?
Jepa: Bukan, Ri punya kot....



perjalanan disambung semula ke bangi..... Secara tiba2...... Ri mendapat sms, click view message.. 

Jepa: Wei beg barang komputer aku xde, beg hitam..
Ri: ???????

haha message sbnr tak diktahui tapi nie lakonan semula..... 
kami pun menunggu la Jepa di stesen minyak temerloh untuk mengambil begnya sambil2 merehatkan enjin masing2..


selepas itu, perjalanan pun disambung semula.. 


sepnjang perjalanan kadang2 rasa badan tu nak terbang ditiup angin... apa taknyer...


bawa 120 km/h kat meter moto gua lah... manakala

meter kereta zri just menunjukkan 90km/h jer  hahaha.. ha mana satu betul nih??



nak kata pasal selekoh tajam x lah jugak, tapi seronok jugak lapping motosikal kesayanganku nih.... rasa lah macam pelumba kat racing moto GP tuhhh..



haaaa beginilah keadaan kami bila sampai jer di rumah Ri.... masok umah jer teros baring tido..fuhh penat2... maklumlah berpuasa...hehe


Allahuakbar Allhuakbar...... yey buka puasa!!!

oleh kerana terlalu penat, kurakurakun makan sikit jer, x larat makan banyak... padahal lauk sedap2 mak Ri masak..


malam tu memang tido x ingat dunia lah.... nasib baik dikejutkan dari tidur untuk sahur.. 
dipendekkan cerita....


pagi 6/8/2011... perjalanan menuju ke bilik sewa... dari bandar baru bangi ke puchong  dan..


dari puchong ke subang jaya.... 

setibanya di subang jaya... misi mencari bilik sewa.. kurakurakun pun ikut lah laluan motosikl yg disediakan manakala Ri melalui tol..

waahh jalan motosikal dan kereta x sama.... kurakurakun pun terpisah dengan Ri.. wah berseorangan di Subang tanpa phone(hp kurakurakun digunakan sbagai GPS kat kereta Ri)...

sekarang baru kurkurakun thu bagaimana rsanya "seperti  rusa masuk kampung" x tau ape2.. fikir..fikir.. kurakurakun xde GPS, tapi dun wury kurakurakun pun bertanya orang sekeliling.....

at lastt!!! sampai ke apartment Jati 1.. yabedabedu!!.... n berjumpa semula dengan Ri... Alhamdulillah.. agak nervous bila berseorangan tanpa kawan n phone ditempat asing ni..



haaa banyak pengajaran daripada perjalanan kurakurakun sepanjang dua hari..

1) Kawan Ketawa senang dicari, Kawan menangis sukar dicari
-Ri adalah kawan menangis yang sukar dicari. terharu ada kawan spt dia.. I salute you bro..

2)Double check barang-barang yang dibawa. 
3) Sembahyang lah kamu sebelum kamu disembahyangkan
4) Hargai orang disekeliling, jangan mengeluh dengan apa yang kita ada..
5) Ajal Maut jodoh pertemuan di tangan tuhan.
6) Berhti-hati dijalan raya. Ingatlah orang yang tersayang :)
7) Sebelum memulakan perjalanan yang jauh, jangan lupa katakan yg anda sayang pada family dan orang2 tersayang anda yang lain walaupun hanya pada email. suatu hari pasti mereka membacanya.
8)Malu bertanya sesat jalan.. Ingat tuu...
9)Bila tiba ditempat baru, jangan berlagak tapi merendah diri dan mesra lah dengan surrounding.

waahh panjang entry kali ni.. itu saja dari kura-kura-kun untuk kali ini.. chow n tq so much!!
...tamat.....







Tuesday, August 2, 2011

BeRPuasA di UMP...

Hai, nie first time update blog.... kli nie entry pasal berpose di ump!!!... :)

12.01am - 2.30 am

zzzzzz

Pukul 2.30 am
Bangun-bangun!!! geng kejut dari tidur.... 


yosh2!! p restoran bersama geng sebilik. trget restoran: safiah/my dagang 
p/s: haaa kena p awal lah sebab pukul 3 am restoran tutup.. 


sampai jer kat restoran..... errr nak makan pe eh???????
.
.
.
.
.
3 minit berlalu... 
kurakurakun: haaa nasi putih sardin..bungkus...
waiter: minum?
kurakurakun: urmmmmmm... ais kosong jerrr..
waiter: bungkus?
kurakurakun: eh x, minum2.....



15 minit kemudian...
dapat lah makanan untuk sahur.... lapo gile weyh tapi kena tunggu kol 4.30 am..
(melambat-lambatkan sahur kan adalah sunaaat so bertahanlh wahai perut....)


 

oleh kerana lapar sangat, kurakurakun pun tidolaaa....


Junnnnn bangunnnn sahur2...Geng sebilik kejutkan semula... ape lagi pegi bilik mandi cuci muka cuci tngan n tros sahur.... 5 mint jer makan(nak kata pelahap x jugk... ckit2 tu ade lah...)



4.50 am - 5.30 am 
yosh2!! tekun la sangat... menghadap komputer bermuka buku, edisi khas, youtube....

mata: wei ngantoklaaaaa... tido2..
hati: tunggulaahh, sabar jap agi nak smbhyg subuh luuuu...
mata: okeh2, lepas subuh t tido.. jangan seksa aku....
hati: okla oklaaa.....


5 minit gi nk subuh....... baring2 jap, penat lak belakang nie duduk jerk keje.....
.
.
.
.

pejam-kelip pejam-kelip tiba2 jam menunjukkan pukul 11am....eh?????
oh noooo.... =.=*


pengajaran: jangan tido 5 minit sebelum subuh n selepas subuh  ^_^.

p/s: sekarang pukul 1:50 pm.... jom zohorrr... urmmmm nak makn pe bukak pose t haa????=.= 

habis sudah untuk hari iniiiiiiiiiiiii....... bye2...  :)